• Lorem ipsum

Handdoek vervangen

U heeft zich waarschijnlijk wel eens afgevraagd: na hoeveel keer gebruik moet ik mijn handdoek vervangen? Gooi ik mijn handdoek al na één keer gebruik in de was of kan ik hem een aantal keer gebruiken? Wij vertellen u er graag meer over.

Gebruik van handdoek is afhankelijk van verschillende factoren

Hoe vaak u een handdoek moet vervangen, hangt af van verschillende factoren, zoals persoonlijke hygiëne, het gebruik van de handdoek en de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om uw handdoeken regelmatig te vervangen.

Douche handdoeken zijn namelijk de ideale broedplaats voor bacteriën doordat ze vochtig en warm zijn. Als u een handdoek gebruikt, dringen kleine huidschilfers en lipiden het weefsel binnen en kunnen daardoor bacteriën een voedingsbodem geven. Door uw handdoeken op tijd te vervangen en te wassen, voorkomt u bacteriële groei. 

Hoe vaak een handdoek gebruiken?

Over het algemeen kunt u aanhouden dat badhanddoeken die u gebruikt na het douchen, drie tot vier keer gebruikt kunnen worden voordat ze gewassen moeten worden. Om bacteriële groei te voorkomen, kunt u uw handdoek na een douchebeurt het beste netjes ophangen. De beste plek om dit te doen is boven de verwarming in een goed geventileerde ruimte. Op die manier droogt de handdoek goed en hebben ziektekiemen minder kans zich te vermenigvuldigen. Wanneer een handdoek nat blijft, gaat stinken of er vies uitziet en niet fris aanvoelt, is dit een teken om hem meteen te vervangen.

Sporthanddoeken bijvoorbeeld, zitten vol met zweet en hebben nat in een tas gezeten. Het is handig om sporthanddoeken bij thuiskomst meteen in de wasmachine te gooien. Ook strandhanddoeken kunt u meteen in de was doen vanwege het contact met zweet, zand en andere verontreinigingen.

Gebruik van toilet- en gastendoekjes

U kunt overwegen om handdoeken aan de wastafel of gastenhanddoekjes in het toilet dagelijks of om de dag te vervangen. Door het toilet door te spoelen of de wastafel te gebruiken, kunnen er namelijk spetters en ziektekiemen op de handdoeken terechtkomen. Ook zal een handdoek die door meerdere mensen wordt gebruikt, eerder een bron van bacteriën vormen. Om te voorkomen dat ziektekiemen zich via de handdoek verspreiden, is op tijd vervangen noodzakelijk. Ook hier kunt u weer de algemene regel toepassen dat als een handdoek nat is, vies ruikt of niet fris aanvoelt, u die het beste meteen kunt vervangen en wassen. 

Wanneer is het tijd voor nieuwe handdoeken?

De richtlijnen voor het vervangen van uw handdoek, hangt dus af van persoonlijke omstandigheden. Samengevat kunt u als basisregel aanhouden: een badhanddoek moet na uiterlijk vijf dagen worden vervangen. De ideale gebruiksduur is drie dagen, op voorwaarde dat u eenmaal per dag doucht. En als u meerdere keren doucht, bijvoorbeeld 's morgens na het opstaan en 's avonds na het sporten, dan moet u uw badhanddoeken vaker verwisselen. Als handdoeken er vies uitzien, ruiken of aanvoelen, is het ook een indicatie dat ze gewassen moeten worden. Het is altijd een goed idee om regelmatig uw handdoeken te wassen om optimale hygiëne te behouden. Om niet mis te grijpen na het douchen en handen wassen, is het fijn om voldoende gewassen handdoeken en badhanddoeken in huis te hebben.