• Lorem ipsum

Hoeveel handdoeken heb ik nodig?

Het aantal handdoeken dat u nodig heeft hangt af van een aantal factoren:

 • Gebruikt u de handdoek maar 1x na het douchen of doet u er een aantal dagen mee
 • Hoe vaak u wast
 • Hoeveel mensen er in uw huishouden wonen
 • Hoe vaak gasten komen

Over het algemeen wordt aanbevolen om voor elk huishoudelijk lid twee tot drie handdoeken te hebben. Eén in gebruik, één in de was en één in de linnenkast werkt voor veel mensen het beste want dan heeft u minder kans om mis te grijpen. Als u handdoeken vaak wast, bijvoorbeeld dagelijks of om de dag, dan kunt u minder handdoeken kopen dan wanneer u ze minder vaak wast. Als u genoeg ruimte heeft om veel handdoeken op te slaan, kunt u ook overwegen om een grotere hoeveelheid tegelijk te kopen. Dan weet u altijd zeker dat er een schone handdoek beschikbaar is.

Hoeveel handdoeken tegelijk?

Voordat u voor uw huishouden handdoeken aanschaft is het belangrijk om goed te kijken naar de behoeften, hobby's en activiteiten van alle leden van uw gezin. Als er bijvoorbeeld regelmatig gasten komen overnachten, is het handig om extra handdoeken in huis te hebben. Een 2-persoons huishouden die uit 2 volwassenen bestaat heeft minder handdoeken per persoon nodig dan een 4-persoons huishouden waarvan 2 kleine kinderen. Als iedereen in uw huishouden een sportactiviteit heeft een paar keer per week is het aantal handdoeken per persoon ook groter dan bij een huishouden waarvan de hobby boeken lezen is, om maar een voorbeeld te noemen. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal twee handdoeken per persoon in huis te hebben. Op deze manier heeft u altijd een schone handdoek om te gebruiken, zelfs als de andere nog in de was zitten.

Hoeveel handdoeken per persoon?

Het is altijd handig om extra handdoeken bij de hand te hebben wanneer u:

 • Een gezin heeft met jonge kinderen
 • Regelmatig sport
 • Vaak naar het strand gaat
 • Een handdoek maar 1 keer gebruikt na het douchen

Kortom, het is aan te raden om minimaal twee handdoeken per persoon in huis te hebben, maar hoeveel u er precies koopt, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Wanneer u te weinig handdoeken in huis hebt, moet u vaak haasten met het wassen en dat levert stress op. Om dit te voorkomen, is er een handige vuistregel. Zorg dat er voor elk persoon in uw huishouden drie volledige handoekensets aanwezig zijn. Éen handdoekenset bestaat uit één handdoek, één badlaken, één gastendoekje en één washandje. Hierdoor heeft elke persoon een schone set, een set die op dat moment wordt gebruikt en een set die gewassen moet worden. 

Welke soort handdoek heb ik nodig?

Het is ook handig om te overwegen om verschillende soorten en maten handdoeken te kopen. Ook dat hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeuren. Sommige mensen gebruiken voor het wassen van het gezicht en handen een gastendoek en de handdoek gebruiken ze alleen voor na het douchen. Sommigen gebruiken juist handdoeken voor bij de wasbak en badlakens voor het afdrogen na een ontspannend bad. Hierdoor zou u ook minder vaak uw handdoek moeten wassen.

De afmetingen van verschillende handdoeken:

Waar gebruik je een handdoek voor?

 • Een washand wordt gebruikt om het lichaam te wassen en is vooral handig voor het wassen van moeilijk bereikbare plaatsen zoals de rug en de voeten. Het kan ook worden gebruikt om het gezicht te wassen.
 • Een gastendoek is een kleine handdoek die vaak wordt gebruikt in badkamers en toiletruimtes voor het drogen van de handen en het gezicht.
 • Een handdoek is een grotere doek die vaak wordt gebruikt om het lichaam na het douchen of baden af te drogen. Naast het drogen van het lichaam na het douchen of baden, worden handdoeken ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals het afdrogen van de handen in de keuken of badkamer, als een schoonmaak doek of als een ondergrond voor yoga of meditatie.
 • Een badlaken is een nog grotere handdoek die vooral bedoeld is om het lichaam na het douchen of baden volledig af te drogen. Ze zijn ook populair voor thuisgebruik, vooral als je jezelf wilt omwikkelen met een grote handdoek na het douchen of baden.
 • Een sporthanddoek is een handdoek die speciaal is ontworpen voor gebruik tijdens het sporten. Het doel van een sporthanddoek is om zweet van het lichaam op te nemen en te voorkomen dat het op de apparatuur of andere oppervlakken terechtkomt. De aparte afmeting van dit soort handdoeken voor het sporten maakt ze heel praktisch in gebruik. Denk hierbij aan niet onnodig veel ruimte innemen in de was en uw sporttas, makkelijk en fijn licht om uw nek te slaan na een potje tennissen. Sport handdoeken zijn ideaal voor gebruik tijdens het sporten, of het nu gaat om hardlopen, yoga, fitness of een andere activiteit. Naast het absorberen van zweet kunnen ze ook worden gebruikt om het gezicht af te vegen of als ondergrond voor oefeningen op de grond.
 • Een saunakilt is een handige en comfortabele manier om uzelf te bedekken in de sauna of tijdens het douchen in een openbare ruimte zoals een sportschool of zwembad. Een saunakilt is meestal gemaakt van badstof of wafelstof en wordt vastgemaakt met klittenband of een elastische band of een knoop. Thuis kunt u een saunakilt ook gebruiken na het douchen of tijdens het ontspannen in uw eigen sauna of spa. Het is een handige manier om uzelf te bedekken terwijl u zich afdroogt en het kan ook dienen als een comfortabele vervanging voor een badjas vooral in de zomer wanneer het al warm genoeg is.

Welke kwaliteit van de handdoeken moet ik hebben?

Katoen is een veelgebruikt materiaal voor handdoeken vanwege zijn zachtheid en absorptievermogen. Op onze website Handdoek.nl is voornamelijk 100% katoen te vinden maar u kunt bij ons ook terecht voor hydrofiel, bamboo en katoen geweven doeken zoals hamam en fouta. Het gewicht van de stof wordt uitgedrukt in gram per m2. Hoe zwaarder het gewicht van de handdoek per vierkante meter, hoe dikker de kwaliteit. De meeste handdoeken hebben een gewicht tussen de 400 gr/m2 en 500 gr/m2. Handdoeken met een luxe hotelkwaliteit zitten boven de 500 gr/m2.