• Lorem ipsum

Een goede kwaliteit handdoek kiezen kan best wel lastig zijn. U wilt graag badgoed hebben waar u jarenlang plezier van kunt hebben, wat goed afdroogt en er mooi uitziet. Een badhanddoek of handdoek van een goede kwaliteit, is ook een heel essentieel product van het dagelijkse leven. Of het gaat om het afdrogen na een douche, inwikkelen na een ontspannend bad of het loungen op het strand, het belangrijkste is comfort, absorptievermogen en duurzaamheid. Maar wat maakt een handdoek echt geweldig en de beste kwaliteit? Laten wij het eens stap voor stap uitleggen.

  

Materiaal van een handdoek maakt verschil

Het begint allemaal bij het materiaal waarvan de handdoek gemaakt wordt. Het beste en meest voorkomende materiaal voor een hoogwaardige handdoek is katoen. Wat betreft de absorptie is 100% katoen de beste keuze. Katoen voelt heerlijk zacht aan, is makkelijk te onderhouden en is duurzaam en beter voor het milieu. Er zijn ook katoenen handdoeken die aangevuld zijn door ander materiaal zoals polyester. Het is belangrijk dat u weet, dat hoe minder katoen aanwezig is in een handdoek, hoe minder de handdoek vocht opneemt. En niets is vervelender dan het plakkerige gevoel na het afdrogen. Kijk daarom altijd goed naar de informatie en labeltjes op het badgoed.

Waar moet je op letten bij handdoeken?

Niets is fijner dan een lekkere zachte handdoek tegen de huid na een heerlijke warme douche. Maar hoe weet u dat de handdoek zacht is vooral als u handdoeken online koopt of voor dat ze gewassen worden? De zachtheid wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waarvan de vezel is gemaakt en van de manier hoe deze zijn geweven. Hoe langer de vezels, hoe zachter en ook dikker. Dit soort handdoeken hebben ook een luxe uitstraling, wat soms ook hotelkwaliteit handdoeken genoemd wordt. Badstof handdoeken van Egyptisch katoen, Turks katoen of bamboevezel zijn bekend als de beste kwaliteit wat betreft de zachtheid, duurzaamheid en het absorptievermogen. Er zijn ook lichtgewichte handdoeken zoals hamamdoeken en fouta's (ze bestaan ook met aan een kant badstof) of hydrofiele doeken en wafelstof handdoeken. Deze nemen goed vocht op maar voelen niet zo zacht als badstof.

Maakt het gewicht verschil bij handdoeken?

Het gewicht van een handdoek geeft aan wat de grammage is per vierkante meter. Betere kwaliteit handdoeken met lange lussen en dichter op elkaar geweven wegen dus meer en vaak is het zo dat het gewicht al goed aangeeft hoe zacht en dik de handdoek is. Het grammage wordt aangegeven in specificaties over de handdoek in/of op het label van een handdoek. Goede kwaliteit handdoeken hebben vaak tussen de 400 - 500 gram per vierkante meter. Een luxe hotelkwaliteit handdoek is boven de 500gr/m2. Dat is de reden waarom handdoeken verschillende diktes hebben.

 

Goede kwaliteit handdoeken zijn duurzaam

Een goede kwaliteit handdoek brengt een bepaald prijskaartje met zich mee. Het is een investering voor de lange termijn. Als u nieuw badgoed koopt, wilt u er graag jarenlang van genieten. Duurzame handdoeken zijn handdoeken die zijn vervaardigd met aandacht voor het milieu, sociale verantwoordelijkheid en langdurige kwaliteit. Bijvoorbeeld WALRA is bekend om hun bewuste manier van produceren zoals gebruikmaken van waterbesparende technologieën, hernieuwbare energiebronnen en gerecycled katoen gebruiken voor het maken van nieuw badgoed. Duurzame handdoeken zijn ontworpen om lang mee te gaan. Door te investeren in duurzame handdoeken vermindert u de behoefte aan snelle vervanging en dat betekent op de lange termijn minder afval. 

Goede kwaliteit handdoeken en onderhoudsgemak

Een goede handdoek moet ook gemakkelijk te onderhouden zijn. De meeste handdoeken van katoen mogen in de wasmachine en droger. Wilt u lang plezier hebben van een handdoek? Vermijd de droger dan en als u het wel doet, doe het dan op niet te hoge temperatuur. Vaak is een handdoek van een droger heerlijk zacht, alleen het verkort aanzienlijk de levensduur van een handdoek. Het drogen aan de lucht is het beste voor de levensduur van een handdoek maar vermijd direct zonlicht. Dat kan namelijk voor een kleurverschil zorgen. Het is tegenwoordig ook niet meer nodig om handdoeken regelmatig te wassen op 60 graden, 40 graden is echt voldoende bij gewoon gebruik. Wat het wasmiddel en de wasverzachter betreft kan overmatig gebruik ervan aanzienlijk het absorptievermogen beïnvloeden. Te veel wasmiddel kan veroorzaken dat de katoenen vezels verstoppen waardoor ze geen of weinig vocht op kunnen nemen. De wasverzachter ruikt heerlijk maar veroorzaakt precies hetzelfde - u kunt zich dan niet optimaal afdrogen. En last but not least, vouw de handdoeken luchtig op. Bijvoorbeeld oprollen en neerleggen, maar vermijd strak op elkaar stapelen. De handdoeken zijn dan minder fluffy en zacht. Het liefst wilt u ze lekker luchtig opbergen zodat ze klaar zijn voor het gebruik.

Een goede handdoek is niet alleen functioneel maar staat ook voor comfort en luxe. Het kiezen voor een goede kwaliteit handdoek kan bijdragen aan het milieu en ze kunnen een gewoon douchen omtoveren in een luxueuze ervaring. Er bestaan handdoeken in talloze maten en kleuren. Zelfs prachtige dessins. U kunt zelf handdoekensets samen stellen of hele sets aanschaffen. Bij Handdoek.nl helpen wij u graag met de juiste keuze. Stel uw vraag via de chat, per mail of bel ons.